Hızlı ve Pratik Mayasız Gözleme

Pofur pofur kabaran, ağızda dağılan çıtır çıtır bir lezzet arıyorsanız doğru yerdesiniz! Kahvaltılarınıza ve çay saatlerinize pratik bir çözüm sunan, fırına ihtiyaç duymadan hazırlanan bu enfes mayasız gözleme tarifiyle tanışın. Basit malzemelerle kısa sürede hazırlayabileceğiniz bu tarif, hem zamandan hem de zahmetten tasarruf etmenizi sağlayacak. Aileniz ve misafirleriniz bu lezzete bayılacak. İşte sizlere sunacağımız nefis gözleme tarifi. Malzemeler oldukça basit ve her evde bulunabilir. Hazırlık aşaması ise oldukça kolay ve keyifli.

Malzemeler

* 1/4 su bardağı su
* 1 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* 1/4 su bardağı mısır unu (isteğe bağlı, daha çıtır bir kıvam için)
* 2 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* İsteğe bağlı iç malzemeler: Yeşil soğan, kaşar peyniri, beyaz peynir vs.

Hazırlanışı

1. Öncelikle derin bir kapta unu, tuzu ve kabartma tozunu iyice karıştırın. Ardından eritilmiş tereyağını ve sıvı yağı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Yavaş yavaş suyu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Mısır unu eklemek isterseniz bu aşamada ekleyebilirsiniz. Hamurun çok sert veya çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Hazırladığınız hamuru en az 15 dakika dinlendirin. Bu sayede hamur daha iyi bir kıvam alacaktır.
2. Dinlenmiş hamuru tezgah üzerinde un serpilerek açın. İncecik açtığınız hamurları istediğiniz büyüklükte yuvarlaklar halinde kesin. Hazırladığınız her gözlemenin içine istediğiniz malzemeleri koyun. Örneğin, rendelenmiş kaşar peyniri ve incecik doğranmış yeşil soğan harika bir uyum sağlar.
3. İç malzemesini eklediğiniz hamur yuvarlaklarını ikiye katlayarak kapatın. Kenarlarını iyice bastırın. Kızgın yağda her iki tarafı da kızartarak pişirin. Altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Fazla yağ çekmemesi için kağıt havlu üzerinde süzün. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!

Servis Önerileri

Sıcak servis edilen mayasız gözlemenizi, yanında ayran, çay veya salata ile birlikte tüketebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak üzerine yoğurt veya bal da ekleyebilirsiniz.