Lezzetli ve Sağlıklı Kinoalı Dolma

Glütensiz, lifli ve tam protein kaynağı olan kinoa ile hazırlanan bu girit kabağı dolması, hem sağlıklı hem de doyurucu bir yemek. Veganlar için de mükemmel bir seçenek. Kabakların içini temizledikten sonra, kıyılmış soğan, havuç ve biber ile zenginleştirilmiş kinoalı harç ile dolduruyoruz. Kurutulmuş yaban mersini, yer fıstığı ve kabak çekirdeği ise dolmanın lezzetini ve besin değerini artırıyor. Bu özel dolma, sofralarınıza sağlık ve lezzet katacak. Hazırlanışı da oldukça basit ve pratik. Deneyen herkesin beğeneceğinden eminiz. Özellikle kinoa sevenler için vazgeçilmez bir tarif olacak.

Malzemeler: Dolma İçin

* 6 adet girit kabağı* 1 su bardağı kinoa* 2 su bardağı sıcak su
* 6 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet kuru soğan (ince kıyılmış)
* 1 adet havuç (rendelenmiş)
* 1 adet dolmalık sarı biber (küçük küpler halinde doğranmış)
* 1/2 çay bardağı kurutulmuş yaban mersini
* 1/2 çay bardağı yer fıstığı (kırılmış)
* 1/2 çay bardağı kabak çekirdeği içi
* 1 çay kaşığı tuz
* 1/2 çay kaşığı karabiber

Malzemeler: Sos İçin

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1,5 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı nane
* 1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanış

Öncelikle kinoayı yıkayıp, 2 su bardağı sıcak suda 15-20 dakika kadar haşlayın. Haşlanmış kinoayı süzün. Ayrı bir kapta, zeytinyağını ısıtıp, ince kıyılmış soğanları pembeleşene kadar kavurun. Havucu ve biberi ekleyip, birkaç dakika daha pişirin. Haşlanmış kinoayı, kurutulmuş yaban mersini, yer fıstığı, kabak çekirdeği, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Girit kabağını yıkayıp, içlerini temizleyin. Hazırladığınız harcı girit kabağının içine doldurun. Fırın tepsisine dizin. Ayrı bir kapta, zeytinyağı, domates salçası, sıcak su, nane ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayın. Hazırladığınız sosu girit kabağıların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30-40 dakika, kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin.