Sıcacık Bir Lezzet: Kıymalı Arpa Şehriye Çorbası

Bu tarifle, evinizde mis gibi kokan, içinizi ısıtan bir kıymalı arpa şehriye çorbası hazırlayacaksınız. Malzemelerin uyumu ve lezzetiyle tüm ailenizi kendine hayran bırakacak bu tarif, hem yapımı kolay hem de son derece doyurucu. Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, sıcak yaz akşamlarında ise ferahlatıcı bir seçenek sunacak bu çorba, mutfağınızın vazgeçilmezleri arasına girecek. Tarifimizde kullanılan malzemeler tamamen doğal ve sağlıklı olup, damak zevkinize uygun olarak dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Malzemeler ve Hazırlık

Et Suyu İçin:

* 1 kg kemikli et
* 2 adet kuru soğan (ince doğranmış)
* 1 baş sarımsak (ezilmiş)
* 4 adet mantar (dilimleme)
* 2 adet havuç (küp doğranmış)
* 10 adet tane karabiber
* 1 tatlı kaşığı tane kişniş
* 1/2 dal biberiye
* 1 adet kuru acı biber
* 3,5 litre soğuk su
Kemikli eti ve diğer malzemeleri büyük bir tencereye alın. Soğuk suyu ekleyip, kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte en az 2 saat pişirin. Et suyunu süzün ve ayırın. Pişen eti dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Kıymalı Arpa Şehriye Çorbası İçin:

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1/2 adet kuru soğan (ince doğranmış)
* 200 gram dana kıyma
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* 4 yemek kaşığı arpa şehriye* 1 litre et suyu (yukarıda hazırladığınız)
Öncelikle, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyip, pembeleşene kadar kavurun. Dana kıymayı ekleyip, iyice kızarana kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ilave edin. Ardından arpa şehriyeyi ekleyip, 1-2 dakika kavurun. Hazırladığınız et suyunu ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakika, arpa şehriyesi yumuşayana kadar pişirin.

Yoğurtlu Sos:

* 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
* 1 adet yumurta sarısı
* 1 yemek kaşığı un
Ayrı bir kapta yoğurdu, yumurta sarısını ve unu çırpın. Çorbadan bir kepçe alıp yoğurtlu karışıma azar azar ekleyin ve çırpmaya devam edin. Bu işlem yoğurdun çorbaya eklendiğinde kesilmesini önleyecektir. Hazırlanan yoğurtlu karışımı çorbaya ekleyip, karıştırın. Kaynatmayın.

Servis ve Sunum

Çorbayı servis etmeden önce, 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını bir tavada eritin. 1 tatlı kaşığı kuru naneyi ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun. Çorbanın üzerine gezdirin ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!

İpuçları

İsteğe bağlı olarak, çorbaya doğranmış maydanoz veya taze nane ekleyebilirsiniz. Çorbanın kıvamını ayarlamak için, daha fazla et suyu veya arpa şehriye kullanabilirsiniz.