Borş (Borsch) Çorbası Nedir?

Borş, Ukrayna mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Sebze ağırlıklı yapısıyla bilinen bu enfes çorba, pancarın karakteristik rengini ve tadını alarak kendine özgü bir kimlik kazanır. Ev yapımı et suyu veya tavuk suyuyla hazırlanan Borş, hem doyurucu hem de oldukça sağlıklı bir yemektir. Tarifimizde dana eti kullandık ancak tercihe göre farklı et çeşitleri de kullanılabilir. Baharatların doğru ölçülerde kullanılması, çorbanın aromasını zenginleştirir. Siz de evinizde kolayca yapabileceğiniz bu tarifi deneyerek, gerçek bir Ukrayna lezzetini sofranıza taşıyabilirsiniz. Sunumunuzu taze maydanoz veya dereotu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Malzemeler

* 3 litre su
* 500 gram kemikli dana eti
* 1 adet büyük boy kuru soğan
* 1 adet büyük boy pancar
* 2 diş sarımsak
* 1 adet domates
* 2 adet defne yaprağı
* 200 gram lahana
* 2 sap pırasa
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
* 1/2 su bardağı krema (veya süzme yoğurt)

Hazırlanışı

Öncelikle, dana etini 3 litre suda yaklaşık 1 saat kaynatın. Kaynama süresi boyunca oluşan köpükleri temizleyin. Daha sonra, doğranmış soğanı, pancarı, sarımsağı, domatesi, defne yapraklarını ve tane karabiberi ete ekleyin. Lahanayı ve pırasayı da ekleyip, yaklaşık 30 dakika daha pişirmeye devam edin. Pişirme süresi boyunca arada bir kontrol ederek, gerekirse su ekleyebilirsiniz. Tuzunu kontrol edip, isteğe bağlı olarak daha fazla tuz ekleyebilirsiniz. Çorba iyice piştikten sonra, ocaktan alın ve biraz soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, bir kepçe yardımıyla, krema veya yoğurdu çorbanın üzerine ekleyerek servis edebilirsiniz. Arzuya göre, çorbayı süzgeçten geçirerek servis edebilirsiniz.

Servis Önerileri

Borş çorbasını, taze ekmek veya krakerlerle servis edebilirsiniz. Üzerine taze maydanoz veya dereotu ekleyerek sunumunuzu daha şık hale getirebilirsiniz. Soğuk havalarda sıcak olarak tükettiğinizde, size güzel bir enerji verecektir.