Tarif Hakkında

Ev yapımı, poğaça sevenler için harika bir tarif! Bu tarifle, dışı çıtır içi yumuşacık, ağzınızda dağılan enfes poğaçalar hazırlayabilirsiniz. Pastanelerde satılan poğaçaların lezzetini arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu tarifle, mis gibi kokan, puf puf kabararak pişmiş, gerçek anlamda mükemmel poğaçalar elde edeceksiniz. Hem yapımı kolay hem de sonucu enfes olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Aileniz ve misafirleriniz bu lezzete bayılacak. Özel günlerinizin ve kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti olacak bu tarif, sizleri bekliyor.

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 silme yemek kaşığı toz şeker
  • 100 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta (1 yumurta sarısı ayrılacak)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4,5-5 su bardağı un

Hazırlanışı

1. Öncelikle, ılık suya mayayı ve şekeri ekleyip 5 dakika kadar bekletin. Mayanın aktifleşmesi için bu adım oldukça önemlidir. Daha sonra, eritilmiş tereyağı, yoğurt, tuz ve yumurtaları ilave edin. Karıştırmaya devam ederken, yavaş yavaş unu ekleyin ve ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun. Hamur yoğurma işlemi, yaklaşık 10-15 dakika sürebilir. Un miktarını, hamurun kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamuru üzerini hafifçe yağlayarak 1 saat kadar mayalanması için ılık bir yerde bekletin. Mayalanan hamur ikiye bölünür.
2. Mayalanan hamuru merdane yardımıyla istediğiniz kalınlıkta açın. Çember kesici yardımı ile dilediğiniz boyda parçalar kesin. İsterseniz, üzerine susam veya çörek otu serpebilirsiniz. Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün.
3. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra, ılık olarak servis edin. Sıcak sıcak tükettiğinizde daha lezzetli olacaktır.

Püf Noktaları

Bu tarifte, poğaçalarınızın daha lezzetli olması için, kaliteli malzemeler kullanmaya özen gösterin. Ayrıca, hamuru iyice yoğurmanız ve mayalanma süresine dikkat etmeniz, poğaçalarınızın kabarık ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.