Nefis Kıymalı Yağ Mantısı Harcı
Lezzetli bir yağ mantısı için öncelikle kıymalı harcı hazırlayalım. 200 gram kıymayı ince ince kıyılmış 1 adet soğanla birlikte bir tavada kavurun. Kıvam alınca 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı pul biberi ekleyip karıştırın. Baharatların güzel kokusunu alana kadar kavurmaya devam edin. Harç soğuyana kadar bekletin. Soğuyan harcı daha sonra hazırlayacağımız hamurun içine kullanacağız. Bu aşamada harcı fazla kuru bırakmamaya özen gösterin, gerekirse birkaç damla su ekleyebilirsiniz. Hazırlanan harç, yağ mantısının lezzetini belirleyen en önemli unsurdur. Bol baharatlı ve enfes bir kıyma harcı ile mükemmel bir tat elde edeceksiniz.
Puf Puf Mayalı Hamur Hazırlama
Yağ mantısı hamuru için 3 su bardağı unu geniş bir kaba alın. 1 paket instant mayayı, 2 yemek kaşığı yoğurdu, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1/2 su bardağı ılık sütü una ekleyerek yoğurun. 1 adet yumurtayı da ekleyip yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamur iyice yoğrulduktan sonra üzerini nemli bir bezle örterek yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletin. Mayalanma süresi, ortam sıcaklığına göre değişiklik gösterebilir. Hamurun kabarması, yağ mantısının kıvamı açısından çok önemlidir. Kabaran hamuru küçük parçalar halinde koparıp merdane ile açarak içine hazırladığımız kıymalı harçtan koyup kapatın. Daha sonra yağda kızartmak için hazır hale getirin.
Yoğurtlu Domates Sos ve Servis
Yağ mantısının yanında servis edeceğimiz sosu hazırlayalım. 1 kase yoğurdu, 2 diş sarımsak (ezilmiş), 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı domates püresini bir kapta karıştırın. Tüm malzemeler iyice karışana kadar çırpın. Kızartılmış yağ mantılarını bu sosla birlikte servis edin. İsterseniz üzerine ince kıyılmış maydanoz da serpebilirsiniz. Sıcak servis etmeniz, yağ mantısının lezzetini daha da artıracaktır. Afiyet olsun!
Kızartma ve Servis
Bol miktarda (yaklaşık 3 su bardağı) kızartma yağını geniş bir tavada ısıtın. Hazırladığınız yağ mantılarını kızgın yağda kızartın. Alt üst ederek her iki tarafının da kızarmasını sağlayın. Kızaran yağ mantılarını kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün. Daha sonra hazırladığınız yoğurtlu domates sosuyla birlikte sıcak olarak servis edebilirsiniz.