Klasik Pırasa Çorbası Tarifi
Bu tarif, Fransız mutfağının sevilen lezzetlerinden pırasa çorbasını (vichyssoise) evde kolayca hazırlamanızı sağlayacak. Patates ve pırasanın muhteşem uyumunu, damak zevkinize uygun olarak ayarlayabileceğiniz baharatlarla tamamlayabilirsiniz. Çorbanın kıvamını ve lezzetini kontrol etmek için, pişirme süresine ve malzemelerin tazeliğine dikkat etmeniz önemlidir. Afiyet olsun! Sıcak veya soğuk olarak tüketebileceğiniz bu çorba, her mevsim sofralarınızı süsleyecek. Tarifimizde kullandığımız tavuk suyuyla zenginleşen çorba, hem hafif hem de doyurucu bir seçenektir. Dilerseniz, vejetaryen bir versiyon için sebze suyu da kullanabilirsiniz.
Malzemeler
Bu lezzetli pırasa çorbası için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır: 4 orta boy pırasa, 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 orta boy patates, 3 diş sarımsak, 1,5 çay kaşığı tuz, 1 litre tavuk suyu, 1 çay bardağı süt, taze çekilmiş karabiber, kruton ve frenk soğanı.
Hazırlanış
Öncelikle, pırasaları iyice yıkayıp temizleyin ve ince ince doğrayın. Patatesleri de soyup küp küp doğrayın. Tereyağını bir tencerede eritin ve doğranmış pırasaları ve patatesleri ekleyin. Sarımsağı da ekleyip, orta ateşte 5-7 dakika kadar soteleyin. Ardından, tavuk suyunu ve tuzu ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Pişen çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Sütü ekleyip, karıştırın. Tuzunu ve biberini kontrol edip, gerektiğinde daha fazla ekleyebilirsiniz. Sıcak veya soğuk olarak servis edin. Üzerine kruton ve doğranmış frenk soğanı ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Tavuk Suyu Hazırlama (İsteğe Bağlı)
Tarifimizde kullanacağınız tavuk suyunu evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için 750 gram tavuk karkası, 1 havuç, 1 kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 kereviz sapı, 1 dal taze kekik, 7 dal maydanoz sapı, 1 dilim taze zencefil, 10 tane karabiber, 1 defne yaprağı, 1 çay kaşığı taze kişniş ve 2,5 litre soğuk suya ihtiyacınız olacaktır. Tüm malzemeleri bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte en az 1 saat pişirin. Daha sonra süzün ve çorbanızda kullanın.